Το νερό

ΝΕΡΟ

Το νερό είναι το πολυτιμότερο αγαθό στον κόσμο μας. Το πρόβλημα είναι ότι όλο και λιγοστεύει ενώ ο ανθρώπινος πληθυσμός αυξάνεται. Η λύση λοιπόν του προβλήματος αυτού είναι η εξοικονόμηση του νερού. Το χρειαζόμαστε πρώτα απ’ όλα για να ζήσουμε, αφού  το  75% του σώματός μας καθώς και το 50% των οστών μας αποτελούνται από νερό.

Στην Ευρώπη, μια τετραμελής οικογένεια χρησιμοποιεί περίπου 3.500 λίτρα νερού την εβδομάδα. Χρειάζονται 10 λίτρα νερό για το καζανάκι τουαλέτας, 30 λίτρα για το ντους, 80 λίτρα για λουτρό, 100 λίτρα για πλυντήριο ρούχων και 50 λίτρα για πλυντήριο πιάτων.

 

Δικαίωμα στο νερό

Το Τσεμπακόλι είναι ένα ορεινό χωριό στη Νότια Ινδία, που έχει μεγάλο πρόβλημα με το πόσιμο νερό, όπως και πολλές περιοχές στον πλανήτη μας. Οι πηγές στο Τσεμπακόλι είναι αφύλαχτες. Αυτό σημαίνει ότι από το ίδιο μέρος που παίρνουν νερό οι άνρθωποι, πίνουν και τα ζώα, τα οποία μολύνουν το νερό, προκαλώντας ασθένειες.

Πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις συνεργάστηκαν, ώστε οι ίδιοι οι κάτοικοι να φτιάξουν πηγάδια. Τα πηγάδια αυτά σφραγίζονται και στο πάνω μέρος τους τοποθετείται μια αντλία για να μη μπορούν να πιούν τα ζώα από αυτά. Έτσι, σε ορισμένες περιοχές, δεν μολύνεται πια το νερό.

 

Το νερό ταξιδεύει

Στο διάστημα μεταξύ 1969 και 1979 κατασκευάστηκε φράγμα στον ποταμό Μόρνο, που βρίσκεται στο Ν. Φωκίδας, καθώς και το υδραγωγείο του Μόρνου. Είναι το υψηλότερο φράγμα της Ευρώπης και έχει μήκος 126 μέτρα.

Η τεχνητή λίμνη του Μόρνου έχει χωρητικότητα 780 εκατ. κυβικά μέτρα. Από το Μόρνο το νερό φτάνει στην Αθήνα μέσω του υδραγωγείου του Μόρνου, που είναι ένα κανάλι ελεύθερης ροής και διασχίζει τους νομούς Φωκίδας, Βοιωτίας και Αττικής. Είναι ένα από τα μεγαλύτερα υδραγωγεία στην Ευρώπη και έχει μήκος 192 χλμ.

Φαίδων Ζαραγκίδης Δ1